fbpx

Goed doel: ‘Stichting Vrienden van Lotus’ in Zambia

Stichting Vrienden van Lotus in Zambia.

Stichting Vrienden van Lotus (Kvk nummer: 70924104) is een stichting die is opgezet om Lotus Private School in Mpongwe, Zambia te ondersteunen.

Lotus Private School

Deze school is in 2016 opgezet door de Nederlandse Jennifer Peeters en de Zambiaanse Terry Wamundila. In anderhalf jaar tijd hebben zij de school gebouwd en in 2018 openden zij met drie klaslokalen, een kantoor en een bergruimte. Tevens waren er 3 dubbele toiletten gebouwd (pit latrines) en werd er geboord naar water. Deze installatie werkt opzonne-energie en zorgt voor schoon drinkwater voor zowel iedereen binnen de school als voor de gemeenschap. Gedurende 2018 is er een vierde lokaal bijgekomen. Het uiteindelijke doel is om 15 klaslokalen te bouwen (drie voor de niveaus binnen de kleuters en verder ‘grade’ 1 tot en met 12), minimaal drie kantoren, een computerlokaal, bibliotheek, lerarenlokaal, toiletgebouw en minimaal twee praktijklokalen. Idealistisch gezien wil de school ook lunch voor de kinderen implementeren, net als een eigen groentetuin en eventueel klein vee (kippen, geiten).

 

Klaslokaal grade 1

 

OVC-project

Binnen de privé school hebben wij er voor gekozen om een programma op te zetten voor wees- en kwetsbare kinderen (OVC-project; ‘orphans and vulnerable children’ project). In dit programma zitten kinderen die enkel of dubbel wees zijn, of waar de thuissituatie het niet toelaat om het kind naar school te sturen.  Voor dit programma is uiteindelijk Stichting Vrienden van Lotus in het leven geroepen. Het bestuur, bestaande uit zes personen, helpt met het vinden van sponsoren voor het OVC-project en werft fondsen voor de uitbreiding van de school.

 

Spel spelen in de pauze. Op vrijdag zonder uniform

Ieder jaar willen we het OVC-project uitbreiden met 5 kinderen

In 2018 zaten er 21 kinderen in het OVC programma, waarvan 13 meisjes. In 2019 is het programma uitgebreid naar 29 kinderen, waarvan 16 meisjes. Vier van deze meisjes hebben beide ouders verloren, tien hebben een van de ouders verloren (veelal de vader) en twee meiden zijn kwetsbaar. Een van de doelen van het OVC programma is om er voor te zorgen dat er meer meiden naar school gaan en ook op school blijven. Mpongwe ligt in een plattelandsgebied, waar er nog vroeg huwelijken worden gesloten en tienerzwangerschappen veel voor komen.

 

Veel ouders kiezen er voor om eerder een zoon dan een dochter verder te laten leren

 

Tevens komt het nog te veel voor dat meisjes van school worden gehaald als ze eenmaal ‘grade’ 7 (basisschool) hebben behaald. Lesgeld gaat dan omhoog en veel ouders kiezen er voor om eerder een zoon dan een dochter verder te laten leren. Door de meisjes in dit programma te plaatsen, zijn zij zeker van een toekomst binnen de school. Alle kinderen in het programma worden gekoppeld aan een sponsor(s) en zij betalen het lesgeld, uniform, schoenen, trui en schoolmaterialen voor het kind. Ieder jaar willen we het OVC-project uitbreiden met 5 kinderen, waar meisjes een overwicht hebben ten opzichte van jongens.

Daarnaast wordt er binnen de school aandacht besteed aan gelijkheid en gelijkwaardigheid tussen jongens en meisjes.

 

Wie zijn wij?

Links Jennifer Peeters, rechts Jolanda Maas

Jolanda Maas (rechts)

Mijn naam is Jolanda Maas, 31 jaar en leerkracht in het basisonderwijs in Nederland. Waar in Nederland kinderen soms balen dat ze naar school móéten, zijn de kinderen in Zambia heel dankbaar als ze naar school mógen. Zelf ben ik afgelopen zomer in Zambia geweest, om Jennifer en Terry en hun leerkrachten op weg te helpen op onderwijskundig gebied.
Wat een bevlogen team! Samen deden ze hun uiterste best om het beste uit alle kinderen te halen.
Met tips en handreikingen van mij, gingen ze enthousiast aan de slag. Dit zal er voor zorgen, dat de kinderen een nóg betere toekomst tegenmoet kunnen gaan.
Maar, dan moeten ze wel naar school blijven komen. Zeker de meiden. Wij zijn er trots op, dat we daar met onze stichting aan kunnen bijdragen!

Jennifer Peeters (links)

Ik ben Jennifer Peeters, 31 jaar en mede-oprichtster en mede-eigenaar van Lotus Private School. Tevens heb ik de functie van directeur en dus de dagelijkse leiding over de school. In 2011 heb ik stage gelopen in Zambia en in 2012/2013 heb ik een jaar vrijwilligerswerk gedaan in Mpongwe. Binnen dit werk kwam ik veel op scholen terecht. Grote klassen, ongemotiveerde leerkrachten en kinderen in ‘grade’ 6 die nog amper Engels spraken. In 2014 emigreerde ik definitief naar Zambia.

Gedurende een gesprek met Terry Wamundila vertelde ik hem dat ik iets terug wilde doen voor de gemeenschap die mij zo goed had ontvangen. Het bleek dat wij dezelfde droom deelden: een school met een OVC-project erin. Ik streef naar gelijkheid tussen de seksen op gebied van onderwijs, het voorkomen van tienerzwangerschappen, vroege huwelijken en meer meiden die onderwijs kunnen volgen. Het is mooi om daar dagelijks een klein beetje aan bij te kunnen dragen door middel van onze school en ons OVC-project.

 

Wil je meer over Jolanda en Jennifer weten? Kijk dan op hun profiel, wel even lid worden voor slechts € 2,- 😉

 

Jennifer begeleid twee meisjes, waarvan een in ons OVC-programma zit.

Ons project & Global Dutchies

Fijn dat wij als wereldvrouwen aandacht krijgen voor het project dat ons zo na aan het hart ligt. We hopen dat we kans maken om project het uitgelicht project te worden en zo donaties ontvangen van alle nieuwe leden. Daarmee zouden wenog meer meiden naar school kunnen laten gaan, wat hun toekomst enorm zou verbeteren!

 

Jolanda Maas & Jennifer Peeters

 

vriendenvanlotus@hotmail.com

Website van de school: www.lotusprivateschool.wordpress.com

Facebook-pagina van de school: www.facebook.com/lotusprivateschool

Voor stichting Vrienden van Lotus is er een site in ontwikkeling. De site die hier voor komt is www.vriendenvanlotus.nl.

Ook terug te vinden op Facebook: www.facebook.com/stichtingvriendenvanlotus

 

Doneren voor alle doelen op ons Global Dutchies platform kan gewoon.  Ook zonder dat je lid wordt of als je al lid bent kan je dit goede doel steunen met een extra bedrag. Indien er geen crowdfunding pagina is vermeld, kun je de stichting via de genoemde links bereiken.

Social Media

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Global Dutchies

Wereldvrouw op vakantie bij een wereldvrouw

Profile

Posted in
Content strategie Global Dutchies

Gratis online Content Strategie training voor Global Dutchies met een listing

Global Dutchies Flomingo Bob Curacao

‘Meet Flamingo Bob’ op Curacao

Global Dutchies interview Karen Mas la Buissonnière

[interview] in gesprek met Karen, eigenaresse van Mas la Buissonnière in Frankrijk

Global Dutchies Magazine 8 maart 2020

WERELDVROUWENDAG, Global Dutchies bestaat één jaar

Asrtrid van Zeeland blog Zuid Afrika overwinteren

[Blog] Overwinteren in Zuid-Afrika, van de Spaanse Costa naar de Bushveld

GLOBAL DUTCHIES Zuid Afika interview

[interview] In gesprek met Natascha, eigenaresse ZaZoe Xperience in Zuid-Afrika

Laatst toegevoegde accommodaties

Quinta dos Pernobes

Casa El Limonero Alicante met privé zwembad

A Casa Amarela

Laatste toegevoegde tours of events

Dushi Walks Curaçao

Out of Bounds Golfvakanties

Zeilen naar je ziel met thérapeute Ienke in Zuid-Frankrijk

Steun een goed doel!

Global Dutchies donaties december Dany-english-learning-edumais

Global Dutchies zamelt in 2019 € 612,00 aan donaties in voor projecten van wereldvrouwen

Global Dutchies donaties uitbetaald 2019

Global Dutchies donaties voor empowerment van meisjes en vrouwen wereldwijd

Global Dutchies - wereldvrouw op vakantie

Goed doel: ‘Stichting Vrienden van Lotus’ in Zambia

Blogs van Wereldvrouwen

Content strategie Global Dutchies

Gratis online Content Strategie training voor Global Dutchies met een listing

Global Dutchies Flomingo Bob Curacao

‘Meet Flamingo Bob’ op Curacao

Global Dutchies interview Karen Mas la Buissonnière

[interview] in gesprek met Karen, eigenaresse van Mas la Buissonnière in Frankrijk